De groei van padel

De groei van padel

De groei van padel

 

Padel wordt steeds groter 

Padel is een relatief nieuwe sport die gelukkig steeds populairder wordt. Padel is nog niet zo bekend is als tennis, maar onze sport heeft de afgelopen jaren een ongelooflijke groei doorgemaakt in Nederland en andere landen.

Het begin

Padel is ontstaan in Mexico en werd al snel populair in Zuid-Amerika, met name in Argentinië. Ook in Spanje is padel ondertussen al tientallen jaren een enorm populaire sport. Het is dan ook niet gek dat de grootste spelers van de wereld op dit moment vooral uit die delen van de wereld komen. Als je het leuk vindt om daar meer over te leren kun je onze blog over de World Padel Tour checken!

Spanje heeft niet alleen de beste spelers, maar ook de grootste markt voor padel; het land telt meer dan 10.000 padelbanen en meer dan 5 miljoen spelers. 

Padel in Nederland

Padel heeft zich echter ook snel verspreid over andere delen in Europa en de rest van de wereld, waaronder Nederland. In de afgelopen jaren zijn er in rap tempo veel padelbanen gebouwd. Momenteel zijn er al meer dan 500 padelbanen in Nederland! Daarnaast zijn er steeds meer verenigingen die padel aanbieden als sport.

Een belangrijke factor die heeft bijgedragen aan de groei van padel in Nederland is de laagdrempeligheid van de sport. Padel is gemakkelijk te leren en kan worden gespeeld door alle leeftijden en niveaus. Dit is dan ook een van van de redenen dat padel erkend wordt door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Als de sport op dit tempo blijft doorgroeien, is het een kwestie van tijd voordat we padel op de Olympische spelen kunnen bewonderen!

Verder is padel zo gegroeid dankzij de verschillende fysieke voordelen. Het is een uitstekende cardiovasculaire training die helpt bij het opbouwen van kracht, uithoudingsvermogen en snelheid. Daarnaast is de sport minder belastend voor de gewrichten dan bijvoorbeeld tennis, waardoor padel ook ideaal is voor mensen met blessures of voor ouderen die op zoek zijn naar een leuke en gezonde manier om actief te blijven. 

Ontstaan padel 

Voordat we je meer vertellen over de huidige staat van padel in Nederland, vind je het wellicht interessant om meer te weten over het ontstaan van de sport. "Hoe is padel ontstaan?" is een veelgestelde vraag onder padelspelers. Hoewel velen denken dat padel in Spanje is ontstaan, is de sport eigenlijk bedacht door een zakenman uit Mexico: Enrique Corcuera. In 1969 woonde hij in Acapulco, waar hij eigenlijk een tennisbaan in zijn tuin wilde laten aanleggen. Omdat hij hier niet genoeg ruimte had, liet hij een kleiner veld van cement bouwen in zijn achtertuin. Dit veld van 10 bij 20 meter was te klein, waardoor de bal steeds aan alle kanten het veld uitvloog. Corcuera liet daarom het veld omringen door muren;  zo kreeg de padelbaan zijn vorm.

Toen het padelveld eenmaal was gevormd, moest uitgezocht worden welke bal en welk racket hier het beste bij zouden passen. Het was al snel duidelijk dat de squashbal niet geschikt was, en dus werd het spel vervolgd met een tennisbal. Toen Argentijnse vrienden bij Enrique langskwamen vonden ze het spel dat ze op zijn padelveld speelden zo leuk, dat ze in 1970 vanuit Buenos Aires rackets meenamen. De rackets waren van hout en hadden gaten erin. Ze leken qua vorm al erg op de padelrackets zoals we die nu kennen.

Padel is ontstaan vanuit het idee om vrienden en familie en samen te brengen. In 1969 stonden de oudste grootvader van Corcuera al samen met alle jonge neefjes op de baan.

Steeds meer rijke vrienden en familie van de Concuera’s lieten een soortgelijke padelbaan bij hun huis bouwen zodat ze konden padellen. Omdat Corcuera geen naam had bedacht voor het spel dat hij in zijn tuin speelde, verzon zijn vriend Manuel de naam 'rebotenis', afgeleid van rebound-tennis. De Argentijnen noemden het spel echter"paddle" en omdat ze graag één universele naam voor de sport wilden gebruiken, kwamen ze tot padel.

Oorspronkelijk was padel vooral een recreatief spel, dat werd gespeeld op vakantieparken of naast tennisbanen. Naarmate de populariteit groeide, ontwikkelde het zich tot een echte sport. Argentijnse spelers richtten in 1988 de eerste padelfederatie op: de Asociación Padel Argentino. Spanje volgde drie jaar later met de oprichting van de Asociación Espanola de Padel. Nederland volgde in 2006, 37 jaar na de uitvinding van padel door Enrique.

Ook in België is padel populair, relatief gezien is de sport zelfs groter dan in Nederland! België telt meer dan 300 padelbanen. In Duitsland liggen 1.500 padelbanen. Padel is in dit land echter relatief nieuw, genoeg ruimte om door te groeien dus!

Meer weten over padel?

Bij JustPadel vertellen we je graag meer over onze sport. Wist je bijvoorbeeld dat:

    1. Padelbanen verschillende maten hebben? Hoewel de meeste padelbanen 20 meter lang en 10 meter breed zijn, kunnen ze variëren in grootte. De minimale afmetingen zijn echter vastgesteld door de International Padel Federation (FIP) en zijn 10 meter breed bij 20 meter lang.

    2. Padelrackets gaten in hun oppervlak hebben? Dit is gedaan om de snelheid van de bal te verminderen en het spel meer tactisch te maken.

    3. Padel wordt beschouwd als een van de snelst groeiende sporten ter wereld? Volgens de FIP zijn er momenteel meer dan 20 miljoen actieve padelspelers in meer dan 80 landen over de hele wereld.

    4. Padelbanen meestal zijn gemaakt van kunstgras of acryl? In tegenstelling tot de gravel- of hardcourtbanen van tennis.
    5. Padel zo populair is in Argentinië, dat er meer padelbanen zijn dan tennisbanen?

Al met al zijn er nog veel meer fascinerende feiten over padel te ontdekken. Of je nu een fanatieke padelspeler bent of gewoon nieuwsgierig bent naar onze mooie sport, het is zeker de moeite waard om af en toe een kijkje te nemen op onze website

Verder leren we je niet alleen graag meer over het ontstaan en de groei van onze sport, maar ook over het beoefenen van padel. Bij JustPadel bieden we verschillende trainingspakketten of losse lessen aan. Boek direct een training en leer meer over padel van onze experts! Bekijk ons trainingsaanbod hier

Daarnaast krijg je nu een gratis Siux Fusion tas bij je bestelling! Of je nu op zoek bent naar een nieuw racket, kleding, tassen of accessoires, we hebben alles wat je nodig hebt om je helemaal klaar te maken voor op de padelbaan! De actie is geldig tot 21 april.