Hoe vind je het juiste padelracket voor een wedstrijdspeler?

Hoe vind je het juiste padelracket voor een wedstrijdspeler?


Momenteel merken wij dat veel spelers zich de volgende dingen afvragen: Welk padelracket past het beste bij mij? Is er een specifiek racket voor mijn spel en wat is de beste racketvorm voor mijn spel? Of een vraag zoals; moet ik een zwaar racket of juist een lichter racket? Dit zijn vragen die wij dagelijks krijgen. In deze blog proberen wij padelspelers daarom een handje verder te helpen.

Met behulp van deze 3 vragen vind je een geschikt padelracket

Alle wedstrijdspelers hebben één ding gemeen; ze spelen vaak padel. Daardoor ben je als wedstrijdspeler vaak wel op de hoogte van je kwaliteiten en verbeterpunten op de padelbaan. Toch betekent dit nog niet meteen dat je weet wat het perfecte racket voor jou is. Aan de hand van de volgende vragen kun je erachter komen welk padelracket het beste bij jou past: 1. Hoe goed is mijn techniek? 2. Wat is mijn speltype en welk racket past daarbij? 3. Hou ik van stijvere rackets of meer van zachtere rackets

Hoe goed is mijn techniek

Is jouw techniek al volmaakt of heb je nog een aantal veranderingen aan te brengen? Dit is namelijk belangrijk bij het kiezen van het gewicht en de vorm van het racket. Stel: je bent een goede speler, maar je racketvoorbereiding is nog niet op tijd genoeg waardoor je de bal nog niet altijd even goed schuin voor je raakt. In dit geval belast je je arm maximaal met een zwaar racket en daarom is dit niet aan te raden. Vooral gezien je fysieke gesteldheid op de lange termijn kun je beter voor een ander padelracket kiezen. Om te controleren of je de juiste techniek gebruikt, kun je jezelf de volgende zaken afvragen: · Gebruik ik de juiste greep · Is mijn raakpunt schuin voor me · Heb ik een vloeiende arm actie · Staat mijn lichaam op de juiste manier ingedraaid Als deze zaken juist zijn kun je in theorie elk gewicht en elke vorm racket aanschaffen. Heb je vaker last van je arm? Zorg dan dat je een lichter racket neemt met een ronde vorm.

Wat is mijn speltype

Ben je een aanvallende speler die veel punten scoort? Of win je meer punten doordat je elke bal terug blijft slaan en niemand een punt cadeau krijgt als je verdedigt? Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat ongeveer 70% van alle punten in padel bestaat uit fouten. Dus als je geen fout maakt en de bal met de juiste moeilijkheid naar de tegenstander kunt spelen zou je in theorie heel veel wedstrijden winnen. Nu is het natuurlijk zo dat de kwaliteiten van spelers niet hetzelfde zijn. Dit is dus geen waterdichte theorie, maar het is wel goed om in je achterhoofd te houden.

Aanvallende spelers

Aanvallende spelers halen scorende capaciteiten uit vaart, precisie en inzicht. Afhankelijk welke capaciteiten in jouw speltype zitten kun je kijken naar een racket dat goed bij je past. Voor vaart gebruiken spelers een druppel- of diamantvormig racket die gemiddeld minimaal 375 gram wegen. Aanvallende spelers die scoren met behulp van precisie hebben over het algemeen een blad waarbij de bal directer van het padel racket afkomt. Voor deze spelers adviseren wij een racket met een hogere graad carbon (12k, 18k of 24k carbon). Deze rackets zijn stijf en daardoor komt de bal heel direct van het racketblad af. Aanvallende spelers die scoren met behulp van inzicht maken vaak tactisch juiste keuzes en anticiperen op het gedrag van de tegenstander. Hierdoor moet je snel en wendbaar zijn op de baan om op het laatste moment je keuze nog aan te kunnen passen. Voor deze speler helpt een lichter racket of een racket waarbij het balanspunt lager in het racket zit.

Verdedigende spelers

Verdedigende spelers winnen hun wedstrijden door optimale balcontrole en minimale fouten. Voor deze padelspelers is het spelen van lobs en chiquita’s erg belangrijk. Voor een optimale balcontrole moet je van jezelf weten of je houdt van stijvere rackets of juist meer van flexibele rackets. Afhankelijk hiervan moet je een harde of zachte kern/racketblad kiezen.

All-round spelers

Deze spelers combineren het aanvallen en het verdedigen. Is er een deel van je spel waar je écht het accent op wil leggen? Lees dan bovenstaande adviezen. Mocht je het willen combineren dan kun je een padel racket nemen waarmee je het beste van beide werelden combineert. Hiervoor verwijzen je graag door naar onze racketkeuzehulp, waar je kiest voor medium feeling en medium touch.

Hou ik van een zacht of stijf padelracket?

Deze vraag is belangrijk voor hoe de bal van je racketblad afkomt. Bij een zacht racket heb je meer comfort vanwege het trampoline effect dat het racket meegeeft (vergelijkbaar met een snaar op een lagere spanning bij tennis). Maar het kan ook zijn dat je het prettiger vindt als de bal directer (minder/geen trampoline effect) van je racketblad afkomt. Hierdoor heb je extra precisie en kun je vaak harder slaan. Voor de tennissers kunnen we dus kijken of zij van een hardere of zachtere bespanning houden. Voor de niet-tennissers kom je hier enkel achter door te testen. Ook kun je een medium racket nemen dat een beetje van beide heeft.